visitmanacorMANACOR

facebookemail2

 • auditori.jpg
 • bodega.jpg
 • carreres.jpg
 • ciclistes.jpg
 • dimonis.jpg
 • enagistes.jpg
 • farola.jpg
 • font.jpg
 • llaut.jpg
 • mossen.jpg
 • platja.jpg
 • senyal.jpg

 

gris2

Festes de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni comença dia 8 de gener amb el primer ball dels dimonis i la torrada popular que se celebra a la plaça de Ramon Llull. A partir de llavors, “assaig de completes, un homenatge a Mossèn Mateu Galmés, tallers i activitats per a totes les edats ompliran uns dies de festa que no acabaran fins dia 20 de gener amb les beneïdes de Son Macià”, explicaren des del Patronat de Sant Antoni.
Pel que fa a la imatge que enguany llueix el programa, “reivindicam la imatge del Sant, que des de fa moltes centúries és un dels més venerats pels manacorins i manacorines, i simbolitza el nostre passat vinculat a la terra i al món animal”, explicà el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila. I és que la portada i la contraportada del programa d’enguany mostren detalls de la imatge del sant que es troba a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, una figura que simbolitza la festa del passat i que l’historiador Gaspar Valero analitza amb l’article “El sentit de les tradicions al segle XXI”.
Durant la seva intervenció la batlessa de Manacor, Catalina Riera, destacà que “Sant Antoni és una de les festes més esperades i sentides pels manacorins i manacorines; ens uneix i ens identifica com a poble; per això vull convidar tothom a viure-la amb intensitat, amb respecte i amb seny”. Antoni Gomila, el president del Patronat de Sant Antoni, va remarcar que “enguany fa mig segle que Mossèn Mateu Galmés va ser un dels impulsors de la recuperació de la festa i és un dels artífexs de les festes com les coneixem avui dia, el millor homenatge que li podem fer és viure Sant Antoni, participar perquè la nostra festa no és un espectacle per observar sinó una festa on cadascú fa allò que més li agrada”.
Recuperadors de la Colcada
Després de fer un repàs a les gloses que acompanyen el programa de festes, el Patronat de Sant Antoni va homenatjar la família de Joana Perelló de can Devé. Joana Perelló va morir fa uns mesos i ella, juntament amb les dones i els homes de la seva família va fer possible la recuperació de l’antic carro de la Colcada. La seva néta, Nena Llull, va recordar com va ser el procés de restauració del carro que l’any 2016 va tornar a sortir i com “les dones de la família, a les ordres de la padrina, vàrem fer devers mil flors de paper per engalanar el carro, un procés que no hem abandonat i que ja marca els preparatius santantoniers de la nostra família”.

https://drive.google.com/open…

 

Manacor reparteix 10.000 cendrers entre els usuaris de les platges del municipi per buidar l’arena de llosques

L’Ajuntament se suma a la campanya per acabar amb aquest residu contaminant

550971 670


Un dels residus més presents a les platges de Manacor i de tota Mallorca són les llosques de cigarret. Els experts calculen que aquest residu representa al voltant del 80% de la brutícia que es concentra cada estiu als arenals illencs. Per això "des de la delegació de Turisme de l'Ajuntament de Manacor no podíem quedar de mans aplegades davant aquesta realitat i hem decidit actuar repartint 10.000 cendrers entre els banyistes que ens visiten", explica la regidora de Turisme, Antònia Llodrà.

510901 450


Així durant aquest estiu s'han començat a repartir els cendrers que estan a disposició dels banyistes de totes les platges vigilades del municipi. "Sabem que en tota l'illa diversos col·lectius fan feina en la retirada de llosques de les platges i des de Manacor hem volgut posar el nostre granet d'arena i per això facilitam als fumadors aquests nous cendrers", afegeix Llodrà. De fet "fa temps que feim feina en aquest projecte i el contracte de gestió de les platges ja contemplava aquesta campanya com una millora", explica la regidora de Turisme. Així és la concessionària de les platges la que ha assumit la despesa que suposa fabricar i repartir els cendrers, amb l'objectiu de mantenir els arenals nets i lliures de contaminació.


De fet els operaris del manteniment de les platges del municipi de Manacor intenten retirar les llosques de l'arena però aquest residu no suposa només un problema visual. I és que la química que conté un cigar pot arribar a contaminar uns cinquanta litres d'aigua de la mar i una llosca tarda devers deu anys a degradar-se i desaparèixer de la natura. A més amb cada cendrer que es reparteix a les platges manacorines es donen a conèixer algunes pràctiques ambientals. Així es demana als banyistes que utilitzin els cendrers, que respectin el sistema dunar i la vegetació, que utilitzin les papereres i que separin bé els residus en els contenidors de recollida selectiva o que respectin el descans dels altres escoltant música amb auriculars o amb el volum fluix.


En la llista de bones pràctiques ambientals a les platges també hi figura la prohibició d'encendre focs i d'acampar i també es demana que es respectin els advertiments i els senyals que figuren a les platges, com la prohibició d'anar-hi amb cans o la prohibició de dur fins a l'arena botelles de vidre. "Pensam que és una primera passa per fer prendre consciència a la ciutadania de les conseqüències que té embrutar les platges però volem implicar molta més gent en l'objectiu de conservar el nostre litoral i de fomentar el respecte per la natura i cap a tota la gent que gaudeixe de les platges i de l'aigua del nostre municipi", conclou la regidora de Turisme, Antònia Llodrà.

 Aj Manacor del Turisme logo2 consell  logo 3 informallorca

Plaça del Convent, 1 -· 07500 Manacor -· Tel: 971 849 126